Carrent Affairs

6 नवम्बर करेंट अफेयर्स | 6 November 2020 Current affairs

Daily “6 November Current Affairs | 6 November 2020 Current Affairs” Visit this website to read current affairs. My effort is to increase your general knowledge only and only

6 November 2020 Current affairs

1-Who is again the President of Ivory Coast?

Answer: Alsen Ottara

Explanation – Ivory Coast President Alsen Ottara is again

 

2 – Who has been awarded the Kerala Jesse Daniel Award 2020?

Answer: Hariharan

Explanation – Hariharan has been honored with the JC Daniel Award 2020 from Kerala. Senior film director Hariharan has been honored with the JC Daniel Award 2020 from the Government of Kerala for outstanding contribution and outstanding performance in Malayalam cinema.

 

3 – Naval exercise between Bangladesh and which country’s navy has been started on CARAT Bangladesh 2020?

North America

Explanation – Naval exercise between Bangladesh and US Navy has started on CARAT Bangladesh 2020

CARAT – Cooperation Afloat Readiness and Training. The objective of this exercise is to foster mutual cooperation between the two countries.

To give and demonstrate the military power of both countries.

 

4 – When is World Tsunami Awareness Day celebrated?

Answer: 5 November

Explanation – World Tsunami Awareness Day is observed on 5 November

The meaning of tsunami – When the earth shakes, an earthquake occurs and when this earthquake hits the sea, it is called a tsunami. > And the purpose of celebrating this day is the risk and impact of tsunami

People have to be made aware to reduce it. The day was announced by the United Nations General Assembly.

 

5 – Which state government has inaugurated the Swami Atmanand Government English Medium School Scheme?

Answer: Chhattisgarh

Explanation – Government of Chhattisgarh state has inaugurated Swami Atmanand Government English Medium School Scheme.

The objective of this scheme is to provide better education in English medium to the children of poor families so that the students of the state can be qualified for all types of competitions.

 

6- Who has become the new MD and CEO of ONGC Videsh Limited?

Answer: AK Gupta

Explanation – AK Gupta has become the new MD and CEO of ONGC Videsh Limited

 

7- Which country has been most affected by Hurricane Etah?

Answer: Nicaragua

Explanation – Hurricane Etah has affected the country of Nicaragua the most.

8 – An investment of Rs 1,810 crore has been approved for 210 MW hydroelectric project on Sutlej river in which state has this project been started?

Answer: Himachal Pradesh

Explanation – An investment of Rs. 1,810 crore has been approved for 210 MW hydroelectric project on Sutlej river. This project has been started in the state of Himachal Pradesh.

 

9 – Which batsmen have become the first batsmen in IPL-13 to have more than 500 runs in six consecutive seasons of IPL?

Answer: David Warner

Explanation – David Warner became the first batsman to score more than 500 runs in six consecutive seasons of IPL in IPL-13.

 

10 – In which city has launched an initiative called Plastic Lao Mask Le Go?

Answer: Dehradun

Explanation – Dehradun Municipal Corporation has launched an initiative called ‘Lao Plastic Lao Mask’ to fight the menace of plastic waste and to prevent the spread of COVID-19. Dehradun is located in the state of Uttarakhand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *